CHAPE

‘Chappen’ is het plaatsen van een dekvloer die bestaat uit een cementgebonden zandmengsel. Dit is nodig om de bevloering naderhand stabiel en waterpas te kunnen plaatsen. Het type chape we gebruiken hangt af van de draagvloer. Elke laag van de dekvloer moet bij voorkeur een homogene dikte en homogene fysische en mechanische eigenschappen hebben. De afwerking aan het oppervlak van de dekvloer zullen we in samenspraak met de architect aanpassen aan de voorziene vloerbedekking:

hechtende dekvloer

Hier wordt de chape rechtstreeks ‘gehecht’ op de ondergrond. Wanneer de ondergrond het toelaat (voldoende stevig, stabiel, vochtvrij en zonder scheuren), gaat de voorkeur uit naar dit soort dekvloer, omdat de vereiste dikte het kleinst is.
*minstens 4 cm dik

niet hechtende dekvloer

Wanneer er kans is op opstijgend vocht uit de ondergrond, of wanneer de gekozen vloerbedekking vochtgevoelig is, scheiden we de ondergrond van de chape met een PE-folie.
Een zwevende dekvloer wordt geplaatst op een thermische- of akoestische isolatielaag. De chape heeft geen enkel rechtstreeks contact met de draagvloer, muren,…
Een zwevende chape is de beste optie wanneer de ondergrond niet stabiel is of scheuren vertoont. Wanneer we een hechtende chape op een niet ideale ondergrond zouden plaatsen, kunnen de scheuren overgenomen worden naar het af te werken oppervlak.
*minstens 5 cm dik
*wij raden bij een zwevende chape steeds een wapening aan.

Sneldrogende chape

De laatste jaren hebben we ons gespecialiseerd in het plaatsen van sneldrogende chape. Er zijn diverse toeslagstoffen op de markt die ervoor zorgen dat uw chape snel zijn restvocht verliest, waardoor er sneller kan gevloerd worden of parket kan geplaatst worden,… enz..

Niet alleen zorgen deze stoffen voor een snellere uitharding, meestal zorgen ze ook voor een aanzienlijke stijging van de druksterkte. Een traditionele chape op basis van zand/ cement behaalt een gemiddelde druksterkte van +- 8N/mm² na een uitdroging van 28 dagen. Met toeslagstoffen komt men al snel aan het drievoudige!

De goedkoopste, maar minst zekere oplossing is een vloeibare toeslagstof die het water bij de aanmaak gaat reduceren. Het eindresultaat kan hier tegenvallen.

Zamex gebruikt meestal in samenspraak met de klant een kant en klare speciale hydraulische cement, die een op voorhand gekend resultaat zal opleveren. Geen enkel risico dus bij de oplevering van uw chape!

Hieronder enkele resultaten die de kwaliteit van deze chape/dekvloer zullen bevestigen:

Traditionele chape/dekvloer Zamex sneldrogende chape/dekvloer
     
beloopbaar na 4 dagen 12 uur
     
min. dikte hechtend geplaatst 5 cm 2 cm
min. dikte zwevende geplaatst 7 cm 4,5 cm
     
druksterkte na 1 dag niet te meten 8N/mm2
druksterkte na 7 dagen 2-3N/mm2 15-17N/mm2
druksterkte na 28 dagen 8N/mm2 >25N/mm2
     
doorbuiging na 28 dagen 2-3Mpa 6-8Mpa

ZAMEX is voorzien van de nodige gespecialiseerde industriële voertuigen en machines, om grote projecten binnen de verwachte oplevertermijn af te kunnen werken. Dit laat ons eveneens toe om in de particuliere woningbouw snel professioneel werk af te leveren.

WAPENING

Wapening is een versterking die in de chape wordt aangebracht om breuken in de chape te voorkomen. Vooral bij een zwevende dekvloer kunnen er tijdens het uitharden barsten ontstaan wanneer er geen wapening wordt voorzien.

Netwapening

De meest traditionele vorm van bewapende chape. IJzernetten worden in de chape geplaatst.

Vezelwapening

Nylon vezels van ongeveer 2cm lang worden tijdens het mengen van de chape toegevoegd. Deze ‘recente’ methode heeft veel voordelen. Het is goedkoper dan ijzernetten en in sommige gevallen praktischer in gebruik. Bovendien is de chape met de vezels in alle mogelijke richtingen gewapend

Algemene Voorwaarden | © Zamex, Alle Rechten Voorbehouden. | Privacy Policy